неделя, 3 ноември 2013 г.

"НЕ" на окупацията!

Възмутително! Нелепо! Абсурдно... но, уви, факт. Това е накратко "окупацията" на български висши учебни заведения. 
Разбира се, мен лично най-силно ме вълнува съдбата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", защото съм негов студент. Въпросът все пак обаче е принципен... Недопустимо е под политически лозунги против едно или друго правителство да се окупира университет. Който и да било, където и да било! Защо?
На първо място, университетът е учреждение, което се занимава с образование и наука, а не с политика. Да се смесват двете е опасно. На науката политиката не може да диктува правила. Науката се развива съгласно свои закономерности, които не се влияят от конюнктурата. Политиката, от своя страна, е извънредно динамична: тя ту изкарва едни лица на сцената, ту други, ту трети, а накрая всичките ги покрива със завесата на забравата или апатията. Ако някой иска да прави политическа кариера, да върви пред Народното събрание и да си скандира там! А защо не и пред Президентството?! Ако не е доволен от решение на Конституционния съд, да протестира пред него. Университетите политически решения не взимат и изобщо не се занимават с политика. Тогава защо е тази "окупация" с чисто политически характер на тези учреждения?! Отговорът е очевиден: за да се вдигне шум, за да се намесят медиите и да покрият с лаври протестиращите - да покажат, че и студентите подкрепят протестите срещу правителството. Да... но само някои студенти... Колко едностранчиво медиите отразяват всичко днес! Как политическите протести взимат за своя жертва науката и образованието, за да постигнат целите си, напук на интересите на обществото (за които ще стане дума в следващия абзац) и най-вече на правата на студентите. А за онези, които искат да учат, какво? Тях някой пита ли ги? Но за това ще стане дума един абзац по-долу...
На второ място, в университетите се разпространяват знания, предава се опит, изграждат се квалифицираните кадри, които един ден да могат да поемат в свои ръце управлението, икономиката, всички сфери на обществения живот. От тяхната днешна подготовка зависят утрешните им качества, зависи и бъдещето на нацията ни. Разбира се, протестиращите не могат да вникнат в тази толкова простичка истина, че без качествени кадри просперитетът на България е немислим. "Окупаторите" толкова далеч напред не виждат. За тях важна е политическата промяна тук и сега, каквито и да са последиците. Това е лошо. Пълна липса на далновидност. Конфуций е казвал: "Ако искаш да осигуриш благополучие на населението за една година, посей ориз! Ако искаш да осигуриш благополучието на населението за десет години, посади дърво! Ако искаш да осигуриш благополучието на населението за сто години, образовай го!" "Окупаторите" изглежда са готови заради едногодишната реколта от ориз да пожертват сто години просперитет на населението. 
На трето място, "окупаторите" нарушават чужди права! Всеки студент има право на образование. Той затова се е записал във висше учебно заведение след успешно издържани изпити, затова е платил и такси, купил си е учебници, направил си е някакви планове за живота, в които е било заложено и това време за учене. Фактическите действия на "окупаторите" лишават студентите от това тяхно право (да получават образование), а следователно и тези действия сами по себе си са противоправни. Основание за това разсъждение можем да намерим на най-високо ниво - в основния закон на Република България - Конституцията:

Чл. 53. 
(1) Всеки има право на образование.

Чл. 58. 
(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.


И така, от една страна, всеки има право на образование според КРБ, а, от друга страна, всеки е длъжен да спазва и изпълнява КРБ, законите и да зачита правата и законните интереси на другите. "Окупаторите" накърняват конституционното право на студентите на образование, а по този начин нарушават и разпоредбите на КРБ. За какво правосъзнание и изобщо за какво гражданско съзнание могат да говорят хора, които нямат никакви угризения, че нарушават чужди права?! Това си е чиста проба лицемерие!

Така наречената "окупация" не е нищо повече от лицемерно политиканстване, от което не страда никой друг освен българските образование и наука. Политическата класа това не може да я трогне, но със сигурност нарушава правото на студентите на образование. Това е нарушение на КРБ, което не може да бъде оправдано по никакъв начин. Защото да се оправдава едно правонарушение с целесъобразност, какъвто е случаят, означава изобщо да се отрече правото като регулатор на обществените отношения и да се отвори път пред безправието, пред "законите на джунглата" и хаоса в обществото. Това е недопустимо и трябва всеки български гражданин, отговорен пред себе си, своето съзнание и своя народ да излезе в защита на правото, образованието и науката! "НЕ" на окупацията!

4 коментара:

  1. Браво за хубавата статия! Не искам да охуля всичките така наречени „окупатори“, но съдейки по някои личности участващи в тези събития, мога да кажа, че между тях има и такива, които не са вече действащи студенти. Тоест, хора завършили университета, които нямат нито лекции за пропускане, нито каквито и да е други задължения в рамките на висшето учебно заведение. Не притежавам достатъчно информация, особено вътрешна, за да съдя дали броят на тези индивиди е голям или малък, но такива има. Особено се надявам да няма такива „окупатори“, които въобще нямат никакво отношение към университетите , в които провеждат своята „окупаторска“ дейност. Присъствието на такива лица не само нарушава правото на образование, но е и морално некоректно към всички студенти, протестиращи и особено непротестиращи. По-нелепо от това може да бъде само гладна стачка, в която някой друг да бъде принуден да гладува вместо стачкуващите. За това се надявам в скоро време всички да осъзнаят, че университетите са на студентите желаещи да получат образование, а улиците или площадките пред институциите са общи и перфектно служат за изразяването на конституционното им право.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда, че да мога да напиша коментар, който вероятно ще бъде изтрит- за радост, след като бъе прочетен от автора.

    Диалогът е безпредметен, Влади.
    Гневът ми, обаче е оправдан, защото протестът, окупацията и цялото "случване" вече са успели. Думичка няма да стигне до тебе- знам. Ограничен си. Бориш се за нещо, което е било страшно, репресивно и отново- слава Богу, вече е приключило. Тези, другите "лицемерни" окупатори, ще го приключат. И е неизбежно. Това, което изказваш в стил, характерен за едно друго време и един друг режим, смачкал интелигенция и демокрация - низко.

    Срам ме е, че имам колеги като вас.

    Щастлива съм, че другите са много повече.

    пп- Комунистът е неспособен на рационално мислене, дори когато е завършил право.

    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Ограничено е мисленето на човек, който отхвърля цяла една отминала епоха с всичките й хубави черти, заради лошите такива. Не по-малко ограничено е и мисленето на този, който поставя цяла една категория хора със сходни възгледи под общ знаменател.
    Не се боря за нищо, което е страшно и репресивно. Аз съм твърдо на страната на парламентарната демокрация и българския конституционализъм - две неща, които са несъвместими с т.нар. "окупация", която е безочлива форма на нарушаване на чужди права.
    Не мога да кажа, че се гордея, че имам колеги, които подкрепят тази жестока подигравка с правата на другите и с използването на едно учебно заведение като средство за натиск, целящо постигането на политически цели. Така че не ми говори за демокрация, когато подкрепяш уличния натиск и други средства, които са насочени срещу самата същност на парламентарната демокрация, в която политическата промяна става по един начин - чрез избори. Средствата, които подкрепяш, по никакъв начин не се различават от онези, които поне привидно отричаш - уличният натиск, "окупацията" и т.н. са недопустими без значение дали идват отляво или отдясно.
    Всеки сам избира пътя си, но не е лошо да има някаква идея къде ще го отведе този му избор.

    ОтговорИзтриване